logo

הכי ישראלי שיש

הכי ישראלי שיש

הכי ישראלי שיש

המועצה לקידום המורשת הישראלית, (כן כן, יש דבר כזה. אולי אתם מכירים אותה מהאתר ״נוסטלגיה און ליין״) ערכה סקר שעניינו "הכי ישראלי". עשרות אלפי גולשים התבקשו לדרג את המושגים החפצים האנשים והדברים הכי ישראלים בעיניהם והתוצאות מפתיעות. בשבוע האחרון ניסיתי להבין מדוע בחרו הישראלים כפי שבחרו והאם יש הגיון מאחורי הדירוג. אני לא בטוח שיש לי את התשובות, אבל לפחות הייתה לי סיבה לשבת כמה שעות במזגן ולא לצאת החוצה לאובך המגעיל.

דגל המדינה

בשנים האחרונות דגל הבד הישן והטוב עליו גדלנו קיבל פנים חדשות בדמות פטישי גומי, נבוט, גיטרה, כדורים וכל מיני מתנפחים אחרים איתם חוגגים ילדינו ביום העצמאות.   עצוב לגלות שרוב הדגלים מיוצרים בסין, ועדיין דגל המדינה מוציא מאתנו הכי הרבה רגש דמעות וגאווה, אם כי בעשור האחרון הימין ומירי רגב לקחו עליו בעלות בעוד השמאל שחושש מדימוי לאומני נאלץ להסתפק בדגל הגאווה. כולי תקוה ששני הצדדים יתעשתו. הדגל הוא של כולנו ויש ממנו מספיק לכולם.

2. יום העצמאות

מה שהכי ישראלי ביום העצמאות היא כמובן הקומבינה. פעם התרגשנו ממצעד צה"ל  והמטס מעל הים. בימינו מי שנותן את הטון הם עצמאיים קטנים זה שלא עומדים בפיתוי קונים מיכלי קצף , ספריי חוטים וטרופית בשקל ומוכרים אותם לילדים שלנו בעשרים.  לעזאזל, פעם שנייה תוך חצי פיסקה שהסינים עושים עלינו קופה. מסתבר שיום העצמאות הוא יותר חג סיני מישראלי.

3. אריק איינשטיין

אריק הוא זמר גדול אין ספק אבל מה הופך אותו לכזה? המסקנה לדעתי הלא מלומדת היא שכדי להיות זמר אהוב בישראל רצוי שתשיר יפה ,תהיה גבוה, חתיך, תמנע מהבעת דיעות פוליטיות, וכדאי שתהיה הרבה בבית. אנחנו אוהבים את הכוכבים שלנו צנועים ומסתפקים במועט, שותים תה וקוראים ספרים ישנים. וכמובן, כאלה שמשלמים בזמן ולא מסתבכים עם מס הכנסה.

4. פלאפל

למרות הניסיונות של הפיצה ההמבורגר  הנודלס והסושי לזנב בו, הפלאפל מצליח לשמור על מעמדו כאוכל הרחוב מספר אחת של ישראל. היחיד שמתקרב לאיזורי הפופולריות  שלו הוא הסביח ועדיין הפער גדול. החיבה של הישראלים לפלאפל נובעת מהדמיון בין עם ישראל למנת פלאפל- כל מיני מרכיבים מכל מיני מקומות שנדחסו למקום קטן חם ולח שימו לב כשדוחפים יותר מדי לפיתה היא מתפרקת. מה זה אומר עלינו? תבינו מזה מה שאתם רוצים.

5. גבעת חלפון

הסרט הישראלי הראשון שהרשה לעצמו  להיכנס בפרה הקדושה ששמה  צה״ל. שילוב מפואר של הגאונות של  אסי דיין עם הכשרון הבלתי נגמר של הגששים וצוות שחקנים אדיר. סרט שהביקורת לא סבלה אבל הזמן הוכיח שהיא טעתה בגדול. יום עצמאות בלי גבעת חלפון זה כמו סופגניה בלי ריבה, כמו תפוח בלי דבש, כמו הגשש בלי פולי.

6. גרעינים שחורים

גרעינים שחורים לא מפצחים לבד. אתה אוכל אותם עם משפחה או חברים ובכל מקרה בסביבה מוכרת ואוהדת, כזו שתקבל אותך כמו שאתה, עם הפרצופים המוזרים שלך בזמן הפיצוח ויריקת הקליפות הלא אלגנטית. הישראלים אוהבים להיות ביחד וגרעינים מתחברים טוב לארועים מאחדים ולאומיים כמו צפייה במונדיאל באירויזיון ובבחירות לכנסת. קניית פיצוחים היא טקס בפני עצמו, ולכל ישראלי הקלייה המועדפת עליו אבל כולנו ללא יוצא מהכלל מנשנשים בזמן התור גם בוטנים, קשיו, שקדים וקבוקים.

7. הגשש החיוור.

יש הרבה שלישיות מצחיקות: התאומים,מה קשור, פרוזאק, דנון אקוניס ואלקין ,אבל הגשש היא המוצלת מכולם. המתח הבין עדתי בין האשכנזי המצרי והפרסי שהצליחו לסבול האחד את השני עשרות שנים פשוט עושה לנו את זה. הדור החדש בקושי מכיר אותם ואולי האשמה היא בהם כי לא ניתן לראות גשש ביו טיוב וחבל. הם יחד עם הכותבים הנהדרים שלהם יוסי בנאי נסים אלוני ושייקה אופיר  המציאו שפה והגדירו את ה'ישראבלוף' ועל זה אנחנו אוהבים אותם

8. המנורה

בסמלם של  לא מעט מהמדינות מופיעות חיות- עיט בארה״ב , גמל באריתריאה ,אריה בבלגיה נשר בגרמניה  פיל בחוף השנהב , סוס בליטא ועוד. סמל המדינה שלנו היא מנורת שבעת הקנים שאנדרטה בדמותה נמצאת בגן הורדים מול הכנסת.  כמובן שיש את הקשר הדתי למנורת בית המקדש אבל יש פה גם עניין פרקטי שאנחנו מאוד מתחברים אליו: הפסקות החשמל הלא צפויות והחשש משבירת שיא הצריכה. אף אחד לא רוצה לשבת בחושך, ומנורה זה מרגיע

9. חומוס.

חומוס הוא אוכל זול ובריא ולחומוסייה אפשר להיכנס בכפכפים ומכנסי ברמודה. גם לא צריך סכו"ם וזה win win גם לבעל המסעדה וגם לסועד. אנחנו לא צריכים להראות יכולת עם סכין ומזלג ולו אין כלים מיותרים לשטוף. השילוש הקדוש חומוס-פול-ביצה מנצח בגדול וכל התוספות- עם בשר ,עפ פטריות, עם צנובר – זה נחמד אבל לא יותר. חומוס הוא גם המאכל היחיד שאפשר לנגב ביד אחת עם פיתה ולסמס בווטסאפ ביד השנייה, ועבור רובנו זה עושה את ההבדל.

10. תמונת הצנחנים בכותל.

עם כל המתיחות בשנים האחרונו סביב הכותל והר הבית  ועל פי כמויות השוטרים והאבטחה במקום, יש בהחלט מצב שנצטרך לשחרר את הכותל שוב. מדובר בתמונה אייקונית אבל אם היתה מצולמת היום הצלם היה בטוח נתקע בפקק בגינות סחרוב ומפספס את הצילום. לא יהיה מוגזם להניח שבשם האיזון מרב מיכאלי הייתה לוחצת להכניס לתמונה גם לוחמת קרקל. בגלל עוצמתה של התמונה כדאי לשקול להשתמש בה ובצנחנים האמיצים לאתרים שסובלים מתדמית לא טובה. למשלף הצנחנים בכיכר אתרים, הצנחנים ברחוב ״באלי ״ באור יהודה, הצנחנים בתחנה המרכזית החדשה וכו'.

11..שושנה דמארי

שושנה דמארי היתה הדיוה הראשונה שלנו והיא גם החזירה את הח׳ והע׳ לנחלת הכלל. אבל הכי ישראלי זה שושנה דמארי VS יפה ירקוני כי  מה שעושה לנו הכי טוב טוב זה סיכסוך מתוקשר ותחרות ארוכת שנים. 'כלניות' 'עגילי דמאר' ושירים יפים של משה וילנסקי הן חלק מהמורשת שהשאירה לנו שושנת תימן, אבל יש אומרים שהיריבות עם ירקוני ייסד מסורת של צ'ילבות שהמשיכה עם ירדנה ועופרה ,אביב גפן ורמי קליינשטיין אביבית בר זוהר וליהי גרינר.

12. פותחים שולחן

הביטוי נולד כנראה מהעובדה שהשולחן שלנו ביומיום הוא די קטן וכשבאים אורחים אנחנו נאלצים לפתוח אותו. למרות שגם השולחנות של איקאה נפתחים אין לי ספק שמאריכי שולחן זו המצאה ישראלית, אחרי הכל ארבעים איש לליל הסדר יש רק בארץ.

13. בילוי בחוף הים

הים היה פעם הבילוי הזול והעממי ביותר בישראל. זה כמובן כבר מזמן לא ככה כשקרטיב עולה 10 שקלים, חנייה 20, כסא 12 ושמשייה 15. מה שכן עשירים עניים, ספרדים אשכנזים, כולנו נראים

אומללים בבגד ים וזו נקודת זכות חשובה. נקודת החובה היא שחוזרים לאוטו רותח ותולים תקוות שווא בסוכך מחברת הביטוח שאולי יצליח להוריד את הטמפרטורה מ70 מעלות ל 50 .וזה אף פעם לא קורה.

14. שירה בציבור.

מועדוני השירה בציבור שחווים פריחה בשנים האחרונות הם הבמה עליה כל אחד יכול לבטא את עצמו. זה המקום שבו טייקונים יכולים לשיר ״טוב לי בקיבוץ״  ג׳ובניקים יכולים לשיר ״שיפתח עלי שיפתח״  גיייז נושאים קולם ב" איפה איפה הן הבחורות ההן" וכולנו יכולים לחלום על ״פרחים בקנה ובנות בצריח.״

חשבנו שאחרי תכניות הריאליטי השירה בציבור תעלם מהעולם אבל היא רק עולה ופורחת ומזכירה לכולנו כמה נפלא היה פה לפני שנולדנו.

. דוד שמש15

נותנים לך מים חמים חינם על חשבון השמש לא תיקח? מחקרים שנעשו מוכיחים אמנם שתחזוקת דוד שמש יקר מדוד חשמלי אבל אנחנו כידוע לא פראיירים. עלינו לא יעבדו. דודי השמש הם גם סימן ההיכר הבינלאומי  שמסמן לטייסים שהם נכנסו למרחב האווירי של הארץ. הפלסטינאים שראו כי טוב מיהרו לרכוש מאיתנו דודים בכמויות , מה שהם לא ידעו זה שהאינתיפאדות יהפכו את הדודים למטרות קלות.

 

16. ריקודי עם

 יודעי דבר אומרים שריקודי עם זה האשלי מדיסון של פעם- מקום מפגש לפלירטים מזדמנים במסווה של חצי צעד תימני. אני מאמין לנשים שהן באמת נהנות מזה אבל רוב הגברים תמיד חשודים בעיניי וכוונתם לא נראית לי טהורה. אני חושש שהם הגיעו כדי לתפוס איזה מותן צעירה ולהראות לה "איזה  מדליק וסקסי אני  ב"ניגון עתיק״.

 

17. מימונה

בעיניי מדובר בתרגיל מבריק ביחסי ציבור. כך הצליחה עדה אחת לשווק את חגה לעם שלם באמצעות מיני מתיקה ודרבוקה.  כואב הלב שלאשכנזים אין שום חג ובטח לא כזה שבא עם חאפלה ואוכל טעים. צריך להודות שהמרוקאים היו הראשונים לזהות שאפשר לקמבן פה חגיגה עם הרבה פוליטיקאים ומועמדים לראשות ממשלה   בלי להסתבך יתר על המידה ועם תרבוש על הראש.  הסהרנה, התמניאדה הגרוזיניאדה והבולגריאדה אפילו לא נכנסו לרשימה

 

. גבעת התחמושת18

 

שיר עצוב שכתב יהורם טהרלב על אחד הקרבות המרים במלחמת ששת הימים ושממרחק הזמן אפשר להגדירו כראפ הישראלי הראשון.אם קניה ווסט רוצה לעשות לנו טוב שישיר את זה כשהוא מגיע . משפט המחץ מסמל בעיניי אגביות ישראלית במיטבה.  ״לא יודע למה קיבלתי צל״ש, סך הכל רציתי להגיע הביתה בשלום״.

 

19. מזוזה

רובנו לא ממש יודעים מה יש בתוכה, אנחנו מנשקים אותה בכניסה וביציאה אבל לא יודעים למה. אולי כי ככה עושים השכנים.  כשמשהו רע קורה רצים לבדוק את המזוזה. אין לך עבודה, רבת עם החותנת, החלקת בדוש, הפסדת בפוקר- תחליף אותה והכל יסתדר. אולי.

 

 

. הגבעתרון 20

קשה להסביר למה חבורת זמר בחולצות פרחונית וערמות קש ברקע הפכו לסמל לישראליות . אני חושב שמדובר במקרה קלאסי של רעלת נוסטלגיה. וגעגוע לימים תמימים יותר, של בנים ובנות על הגורן בקיבוץ, לפני שהוא הופרט והפך את החברי שלו למיליונרים. אגב, היחידים שאיימו על ההגמוניה  של הגבעתרון היו הבחורים מאפיקים. אני בעד איחוד בקיץ הבא בגני יהושע

יאיר ניצני הוא בעל טור בישראל נשוי ואב לשלוש. . חבר בלהקת תיסלם מ1980 וחובב מזון עתיר קלוריות. ניהל את חברת התקליטים הד ארצי בשנות ה80, מגיש בטלויזיה, וברדיו ,מרצה ועורך טיקסי חתונה אזרחיים. הוא נפגש עם קהל בערב בשם״ מרים גבה״ ברחבי הארץ. סיפרו הראשון ״מרים גבה״ המבוסס על הטורים מ״ישראל היום״ יצא לאור באוגוסט 2014 המשרד 035617711 הרצאות: עינב 0546671167 פניות בנושא תיסלם באתר הלהקה www.t-slam.com, יאיר מחתן - באתר טקסים html/יאיר-ניצני./http://www.tkasim.org.il

כתבו תגובה

*

captcha *