לאחרונה סיימו שתיים מבנותיי שלב נוסף במערכת היחסים שלהן עם גופים פדגוגיים. הבכורה סיימה את לימודיה באוניברסיטה, הצטיידה בגלימה ובכובע, ובטקס מרשים קיבלה את הדיפלומה. הקטנה מתחילה מחרתיים את התיכון, מה שאומר שבגיל 60 סיימתי סוף־סוף את בית הספר היסודי.
בניגוד לפרידות רבות, נראה לי שבמקרה הנוכחי שני הצדדים מרגישים שהם מיצו את הקשר ושמחים להיפטר זה מזה. אבל אני רוצה לנצל את ההזדמנות החגיגית כדי להודות לכל מי שליווה אותי ואת בנותיי לאורך הדרך – מורים, מנהלים, שרים, שרתים ואנשי כוחות הביטחון (התלמידים במשמרות הזהב). כל מי שעזר להפוך את שלוש הבנות שלי לבנות אדם.
אני חושב שאחרי 19 שנות פעילות כהורה, גם לי מגיעה תעודת גמר, ואולי אפילו פסלון הצטיינות. בכל מקום עבודה שמכבד את עצמו, עובד ותיק מקבל עם פרישתו פנסיה, פיצויים או לפחות שעון עם חריטה. רק במערכת החינוך מתייחסים אלינו כמו להורה־קבלן. אחרי שסיימנו שירות מסור, מגיע לנו לפחות ששמותינו יהיו חקוקים על לוח בבית הספר, עם כיתוב בסגנון ״ההורים ניצני, 2019-2000: אחראים ל־3 בנות, 80 ימי הורים, 5,000 עטיפות למחברות עם ציורים של 20 אלף ברביות ו־100 אלף קילומטר בהסעות לבית הספר ובחזרה.
אבל לא באנו לכאן כדי לעשות כבוד לעצמנו, אלא כדי לחלוק עם ההורים שמצטרפים בשבוע הבא למערכת את הידע והניסיון שצברנו. הכלל החשוב ביותר הוא לא להתבלט: בינינו, גם אם תעשו שמיניות ותיבחרו ליו״ר ועדת תרבות, לגזבר הראשי או ליו״ר ועד ההורים הבין־גלקטי, השפעתכם על המערכת תשאף לאפס.
כידוע, בכל שנתיים נבחר שר חינוך חדש שמכריז על רפורמה עם שם חדש (השר רפי פרץ, למשל, כבר הכריז שהוא עובד אצל אלוהים, למרות שאת המשכורת הוא מתעקש להמשיך לקבל מאיתנו). זה נגמר בכך שהפקידים משליכים את הרפורמה החדשה לפח הישן. אז אם השר מתקשה לשנות את המערכת, איזה סיכוי יש לך? עדיף שתתרכז בתפקידים האמיתיים שלך במערכת, שאותם נפרט כאן, לרווחת המתחילים.
- נהג בוס
למרות שלא הודיעו לך על המינוי, מרגע שהילד נכנס לבית הספר, אתה משמש הנהג שלו. זה נכון שכשאתה היית ילד, הלכת לבית הספר שלך ברגל או נסעת באופניים; תוכל לספר לו על זה בזמן שהוא יושב לידך באוטו, שקוע בסלולרי ולא מבין למה אתה מטרחן בסיפורים מתקופת אלטלנה.
אחרי שתסיע את הילד בחזרה מבית הספר, תסיע אותו לחוגים המעצבנים שלו, משם לחברים המעצבנים שלו, והוא מצידו יודה לך במילים, ״תוריד אותי פה, שלא יראו שלאבא שלי אין ג׳יפ כמו לאבא של דין".
כדי להוריד מהמעמסה, מומלץ לחלוק את הנטל עם הורים אחרים ולוודא שילדך לא מתחבר בכיתה עם אף ילד שההורים הפרזיטים שלו מתנייעים בתחבורה ציבורית.
- עזרה בשיעורי בית
קצת קשה לי להמליץ בנושא זה, כי יכולות העזרה שלי הסתיימו בסוף כיתה ב׳. בניגוד לאינסטינקט הראשוני ולהפצרות של הילד העצלן שלך, לא בטוח שכדאי לך לעזור לו בשיעורים: ניסיון כזה עלול לחשוף אותך כאהבל, מה שיזיק למעמדך בטווח הארוך. מצד שני, אם לא תעשה זאת, ייתכן שתיאלץ להיעזר בשירותיו של מורה פרטי, שלעיתים הוא הילד הקצת יותר גדול והרבה יותר חכם של השכנים. ככה יהיה לך יותר זמן פנוי אבל פחות כסף בעובר ושב.
בקיצור, ייתכן שהאופציה הטובה ביותר היא לתת לילד להסתדר לבד וללמד אותו למלא לוטו.
- עבודות גדולות ופרויקטים
מדי פעם ינחיתו על הילד ועליך עבודה גדולה – למשל, בניית דגם של תיבת נוח מבריסטולים, מקיסמים ומעצי גופר, כולל פיסול של כל החיות בקרמיקה. אל תתפתה לעזור. הילד יבטיח לעזור לך (כלומר, אתה, הוא והפלייסטיישן שלו). אל תאמין לו.
- הורה מלווה
להתרחק כמו מאש. אתה כבר לא ילד, ומספיק שאתה צריך ללוות את הצאצאים שלך. אין סיבה שתלווה עוד 30 חוליגנים, ועוד ביום הכי חם בשנה, כשהם מנסים לטפס על המוחרקה.
בנוסף, אין שום סיבה לחקוק בראש של ילדך את המראה שלך דוחף את המנהלת במעלה שביל הנחש, זה רק יגרום לו תסביכים. הוא בכלל תכנן להתגנב לשק שינה של מישהי בלילה, ואתה רק תפריע שם.
- קבוצות ווטסאפ הוריות
לחסום, או לפחות לשים על "השתק". זו הזירה החדשה של כל האנשים שאין להם חיים, ולכן הם ישמחו להתערב לך בחיים ולבלבל לך את המוח על עניינים ברומו של קלמר, כמו כמה צריכה לעלות המתנה ליום הולדת בכיתה, ולמה המורה לספורט לא הגיע היום ובמקומו העביר את השיעור המורה לתנ"ך.
- סנדוויצ'ים
בבוקר כל דקה יקרה, וחשוב לייצר עם הילדים לו״ז מדויק. מומלץ להוציא את הפיתה מהמקפיא כבר לילה קודם, כדי שבבוקר היא לא תצטרך לבקר במיקרו – מה שיחייב את הילד להשתמש בפטיש כדי לאכול ממנה בהמשך היום.
לא מומלץ להשקיע יותר מדי בסנדוויצ'ים בכיתה א׳, עניין שרק יגביה את הסטנדרטים של הילד וייצור אצלו ציפיות גבוהות גם להמשך, כשאתם כבר תהיו הורים מנוסים ונטולי מוטיבציה ששואפים להסתפק בסנדוויץ' עם פרוסת נקניק.
אל תופתעו אם תגלו שמדי יום הילד לקח את הסנדוויץ׳ וזרק אותו לפח. לשם כך מומלץ לקיים מדי אחר צהריים את החידון ״מה היה בסנדוויץ'?״. ילד מתוחכם יידע רק להציץ בסנדוויץ' בלי לנגוס, אבל אם באחד הימים תשלבו בריבה גם סחוג אדום, הבלוף שלו צפוי להיחשף.
יש הורים שמעדיפים לצייד את הילד בכסף, ושיקנה מה שהוא רוצה. מכיוון שלאורך שנים מדובר באלפי שקלים לילד, ייתכן שכבר עדיף להשקיע במאפייה קטנה, פלוס עז שתגור בממ״ד ותייצר גבינה.
- טקסים ואירועים
במסיבות ובאירועים בית־ספריים אתם צפויים לפגוש הורים שספק אם הם זוכרים את שם הילד שלהם, אבל מה שכן – דואגים לתעד אותו כאילו מדובר ברוברט דה נירו. יהיו גם כאלה שיתעקשו לעמוד כבר בחזרות עם סטופר, כדי לוודא שרינת החנפנית לא קיבלה יותר זמן במה מהבת שלהם.
אל תפתחו ציפיות גבוהות לגבי מסיבת סיום המחזור. סביר שבית הספר שכר את שירותיו של במאי שבאותו תאריך אחראי לעוד שבע מסיבות סיום ברחבי הארץ, שכולן נראות בדיוק אותו הדבר: המורות מברכות בחרוזים (למה עוד לא הוציאו את זה מחוץ לחוק?), הילדים שרים את השיר החדש של מדלי ורייכל במילים חדשות (שבט חנונים וחנוניות? שֶבת פריקים במחששות?), ומחלקים תעודות. הכל צפוי, קיטשי וקלישאתי – וכולכם תזילו דמעות כל הערב.
שיהיה לכולנו בהצלחה. √